Nederlandse muziek

Volksmuziek

De Nederlandse volksmuziek wordt gekenmerkt door een eenvoudige zware bas, die wordt aangevuld met snelle melodieën. Deze volksmuziek onderscheidt zich van de andere Europese volksmuziekstijlen, omdat er wordt gedanst op de baslijn in plaats van op de melodie. Dit betekent dat het dansen op deze muziek vrij bescheiden en traag is, alhoewel de muziek snel kan klinken. Het gaat voornamelijk om groepsdans, waarbij er klompen worden gedragen, die fungeren als extra percussie als er ritmisch wordt gestampt.

Nederpop800px-bsb_live2

In Nederland zijn er verschillende muziektradities. De hedendaagse Nederlandse populaire muziek, nederpop, wordt sterk beïnvloed door muziekstijlen die zijn ontstaan in de jaren ’50, in Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Bekende vroegere muziekformaties zijn Golden Earring, Focus en Shocking Blue, die wereldwijd heel bekend zijn. De meeste van de huidige nederpop bands hebben Engelstalige of alleen instrumentale nummers, maar sommige bands zingen ook uitsluitend in het Nederlands. De bands treden vaak op in Atlantis en Northsea International.

Levenslied

Een ander populair genre van Nederlandse muziek is het ‘levenslied’. Deze nummers hebben eenvoudige ritmes en melodieën en zijn altijd opgebouwd uit coupletten en refreinen. De thema’s zijn altijd sentimenteel en gaan over liefde, dood en eenzaamheid. De muziek wordt gemaakt met traditionele muziekinstrumenten, zoals de accordeon en het draaiorgel. De makers van deze muziekstijl hebben echter ook synthesizers en gitaren gebruikt om dit soort muziek te maken. Enkele bekende artiesten in dit genre zijn Koos Alberts, wijlen André Hazes en Willy Alberti.

Gabber

Gabber is een stijl van elektronische muziek en een subgenre van hardcore techno. Het is een stijl uit de jaren ’80, afkomstig uit de Verenigde Staten en is door de dj’s in Rotterdam ontwikkeld tot een hardere house variant. Het bijzondere geluid dat werd toegevoegd door de dj’s van Rotterdam was een reactie op de house versie in Rotterdam, die werd ervaren als pretentieus. Rotterdam werd hierom de houder van house muziek genoemd.